Aavasaksan Kruununkierros vie Kruununpuistoon

Pituus: 400–2600 m.

Haastavuus: Helppo.

Pääsy reitille: Kruununpuiston sisäänkäynniltä. Myös useita lähtöpisteitä Aavasaksantien varrella. Aurinkomajoilta ja P-alueelta.

Palvelut: Reitti on pitkostettu ja päällystetty murskeella. Sen varrella on infotauluja alueen kasvillisuudesta ja maaperästä. Keisarinmaja, näköalatorni, kahvila ja ulkoilmanäyttämö. Kruununkierroksen laavu, liiteri ja käymälä. Esteetön näköalatasanne.

Kruunukierroksen kulkija kohtaa Lapin vanhimman matkailukohteen, Aavasaksan vaaran Kruununpuistoineen. Kierros soveltuu kesäajan retkeilyyn ja tarjoaa useita reittivaihtoehtoja vaaran ympäri. Reitit ovat helppokulkuisia, koska ne on rakennettu osittain pitkospuilla ja päällystetty kivituhkalla. Kuitenkin sateella kallioiset kohdat ja pitkospuut saattavat olla liukkaita. Polku on noin neljän kilometrin mittainen ja sen kävelemiseen kannattaa varata aikaa 1-3 tuntia. Matkan varrella on vastassa näköalapaikkoja Tornionjoelle ja Tengeliönjoelle sekä laavu puuvajoineen ja vessoineen. Lisäksi idän puoleisella reitillä näet jääkauden aikaisen muinaisrannan. Kun pääset lakialueelle, kohtaat näkymät Torniojokilaaksoon ja sen kauniisiin vaarojen ja selänteiden jonoihin. Vaaran korkeimmalta kohdalta löytyy myös UNESCO:n maailmanperintökohde, Struven ketjun mittauspiste.

[wpgmza id="86"]