Kattilakoski

Palvelut: Laavu ja kuivakäymälä

Kattilakoski sijaitsee noin 20 km Ylitornion keskustasta pohjoiseen Pellon kunnan Juoksengin kylässä. Se on yksi Euroopan pisimmän vapaana virtaavan joen - Tornionjoen - "helmistä". Kattilakosken pituus on lähes neljä kilometriä ja putoutta noin kahdeksan metriä. Kattilakoski on erityisesti rannalta lohta kalastavien sekä tukkilaisperinnettä vaalivien suosiossa. Ranskalainen matematiikko ja tähtitieteijä Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen on maininnut Kattilakosken matkapäiväkirjassaan 17.7.1736. "Miesten kiskoessa vaivalloisesti veneitään Kattilakoskesta me kuljimme jalan pitkin rantaa, ja täällä ylitin napapiirin ensimmäisen kerran." Tuolloin napapiiri oli noin neljä kilometriä etelämpänä nykyisestä sijainnistaan.


Pieskänjupukan näköalapaikka

Pituus: 1,6 km.

Haastavuus: Vaativa.

Pääsy reitille: Polulle pääsee autolla Miekojärven itäpuoliselta tieltä ja veneellä rantautumalla Miekojärven rantaan. Polku on merkitty maastoon oranssein maalimerkein.

Pieskänjupukan näköalapolku on noin 1,6 kilometrin mittainen ja vaatii hyvää peruskuntoa nousten jyrkkää rinnettä Pieskänjupukan päälle. Kiipeäminen kannattaa, sillä vaaran laelta on mahtavat maisemat Miekojärvelle.Pellojärvi, Hannunrannan lintutorni

Saapumisohje: Käänny itään Hannunrannalle Pellon ydinkeskustan pohjoispuolelta ja seuraa opasteita. Valtatieltä 21 on noin neljän kilometrin ajomatka lintutornille. Torni on rakennettu vuonna 2001. Sen vieressä on tasanne, jonne pääsee myös pyörätuolilla.

Ymparistö: Saraikko- ja pajukkorantainen lintujärvi.

Linnusto: Kevätmuuton aikaan voit nähdä lähes kaikki sorsalinnut, useimmat uikut ja monipuolisesti kahlaajia. Pikkusirkkuja saattaa pesiä rantapensaikoissa. Syksyisin tavataan kahlaajaparvia, vesilintuja ja petoja. Paras joutsenkeskittymä lokakuun alussa on ollut 940 yksilöä.

Paras lintuaika: Toukokuun alusta lokakuun alkuun.

Huippuhavaintoja: Tiibetinhanhi, lyhytnokkahanhi, kiljuhanhi, punajalkahaukka, siperiankurmitsa, lampiviklo, ylänkökiuru.

Koordinaatit: 7410335:3369329

Muuta: Torni on rakennettu vuonna 2001. Sen vieressä on tasanne, jonne pääsee myös pyörätuolilla.

Tarkka reitti kartalla